La turul cultural, am avut prima medaliată de la TBT Race.
Este doamna Sofia Folberth care conform traditiei ne asteapta cu bratele deschise, ca un amestec de invatator sau bunica a tuturor celor de fata, ne gazduieste in biserica si ne povesteste la fiecare editie despre viata sasilor, traditiile, organizarea si povestile locului. Despre cum au venit, cum s-au organizat sau cum au fost ei deportati ori vanduti. Ne-a spus chiar si bancuri cu biciclisti. 🙂
Are 99 de ani si a venit special de la azilul unde este bine ingrijita sa petrecem acest timp valoros o data pe an.
Medalia primita este facuta dupa un insemn al sasilor din Crit facut in 1671 salvat chiar de ea alaturi de alte obiecte vechi pe care le-a protejat. Prin acest element de lemn erau transmise vestile catre toata comunitatea, din om in om, pana se intorcea la conducatorul vecinatatii (tatal cel mare).
Tanti Sofia, cum ii mai spunem, ne-a tinut o lectie despre voluntariat si cat de important e ca oamenii sa reinvețe sa faca ceva pentru comunitatea lor. Lectia e cu atat mai valoroasa cu cat ea face voluntariat de 20 de ani dand aceste povesti mai departe.
Ea a studiat arhivele de sute de ani ale bisericii stiind sa citeasca in alfabet gotic si in mai multe limbi straine pentru ca scoala in Crit a fost un model.
A gasit pana si actele catorva procese vechi unul fiind chiar o acuzatie pentru strigoi, cei acuzati fiind pana la urma executati.
Datorita ei avem cateva carti in care puteti regasi o parte din povesti si modul de viata de acum 100 de ani din care te poti invata.
„Povestea sasilor din Transilvania, spusa chiar de ei”
“Vecinatati la sasii din Crit”
Fiecare minut in conversatiile cu ea e un transfer de cunostinte, de idei, de valori sau o schimbare de perspectiva, toate facute cu mult respect, admiratie si acceptare a vietii asa cum este sau a fost ea.
Vorbind despre tot istoricul sasilor tanti Sofia a avut o propozitie emotionanta. “Am fost musafiri aici 800 de ani”
Ca sa ne faca ziua mai frumoasa, dupa ora dedicata bisericii din Crit si povestilor, tanti Sofia Folberth a vrut sa mearga in continuare cu noi in tur si la vizita casei Hansi unde ne-a fost aratat chiar un recipient de ceramica pentru vin din 1892 care apartinea chiar familiei Folberth, inscriptionat cu o poezie si care era facut dintr-un fel de ceramica de Saschiz doar ca era verde nu albastrul cum se stie ca e traditional.
A continuat apoi cu noi pana la final, si am vizitat si Bike Check Inn, am vizitat curtea grajdul si am baut o socata. S-a bucurat de schimbrile in bine pe care le-a vazut prin sate.
Multumim tanti Sofia si de abia asteptam editia viitoare sa ne vedem cand impliniti 100 de ani.
2 comments
Pingback: Data și înscrierile pentru Transilvania Bike Trails Race 2022 - TBTRace
Pingback: Medalia - Bijuterie de la TBT Race 2022 - TBTRace