Sfaturi și instrucțiuni pentru începători și nu numai
*Nu veniți doar pentru concurs, veniți pentru o minivacanță într-un loc de neuitat.
Activitațile progarmate încep de miercuri si țin până duminica. În afara activităților din program sau recomandate, puteți găsi oricand alte locuri de vizitat în zonă.
Echipament necesar recomandat:
- Bicicleta în stare bună de funcționare, unsă și setată pe dimensiunile concurentului. Nivelul șeii ajustat corespunzător fără să fie lăsată prea jos „cool style de oraș” sau ridicată prea sus. Sfaturi: Trebuie sa ai piciorul drept cand stai pe sa, cu calcaiul pe pedala. O alta metoda este ca piciorul sa fie flexat cand stai cu varful pe pedala.
Este de preferat ca bicicleta să aibă suport sau si mai bine mai multe suporturi pentru bidoanele cu apă. E mult mai comod. - Bidonul sau bidoanele pentru apă să fie cu un capac sport pentru hidratare rapidă și ușoară.
Daca ai 2 bidoane unul il poti avea cu apa si celalalt cu multiminerale/vitamine. - Scule: imbusuri, leviere, petice, cameră, pompă poate si ureche de schimbator.
- Numărul de concurs se monteaza pe ghidon, în față (furnizat la ridicarea pachetului de inscriere).
- Casca este obligatorie, ea trebuie ajustată și probată înainte, astfel încît să te simți confortabil. O cască bună, bine ajustată nu se simte pe cap. E de preferat să fie cu aerisiri specifică acestui tip de concurs, dar sunt acceptate și alte modele.
- Tricoul îl recomandăm tip ciclism, mulat si cu buzunare la spate ca să accesezi rapid și ușor batoane, geluri, scule, ambalaje, telefon.
- Mănuși speciale pentru ciclism, reduc transpiratia palmelor, nu faci bătături, te protejează la atingerea crengilor laterale sau dacă cazi. Unele au o zona catifelata pentru șters nasul sau transpirația de pe frunte.
- Pantalonii recomandați sunt cei facuți pentru ciclism cu bazon protector pentru fund.
- Ochelari împotriva prafului, insectelor și crengilor.
- Ciclocomputerul te ajuta sa stii cati km mai ai pana la finish sau la ce km esti. In cazul unei probleme poti fi localizat usor, poti doza efortul sau poti estima cat mai ai până în punctul de alimentare.
- Presiunea in roti o recomandam de 1.9 bari pentru cineva de 80kg si care au roti cu camere. Cei care au cauciucurile montate fara camere, tubeless, recomandam presiunea de 1,7 bari pentru 80kg
- Acest tip de concurs pe distanță lungă are și un element important de orientare. Trebuie să fii atent la marcaje. URMĂREȘTE-ȚI CULOAREA! (rosu/roz pentru lung, verde pentru mediu, albastru pentru scurt)
Marcajul traseului.
- Săgeata indică schimbarea de direcție, punctul confirmarea traseului bun, iar X-ul marcheaza drumul interzis. În spatiile deschise se marchează cu banda portocalie CST.
În caz de rătăcire te întorci la ultimul marcaj. Câteodată anumite marcaje pot fi furate. Folosește logica sau citește urmele celor dinainte. Cea mai des întâlnită cauză de rătăcire este urmărirea celor de dinainte care pot gresi și nu sunt atenti la marcaje. Așa se poate produce o greșeală în lanț. Deci dublu verificați, dacă te-ai pierdut întoarce-te la ultimul marcaj. Traseul are și zone de alimentare, unde găsești apă, glucoză, lămâi, banane, napolitane.
Alimentează-te suficient, dar lasă și pentru ceilalți concurenți. Nu-ti lăsa bicicleta în drum. - Hidrateaza-te! Bea apă din când în când, chiar dacă nu-ți este sete. Mineralele cele mai importante sunt: magneziu, calciu, potasiu si sodiu.
- Doar în punctele de alimentare poti lasa eventualele deșeuri. În rest le poți căra cu tine, sunt ușoare și e o chestiune de bun simț, educație și protejare a mediului înconjurător. Aruncarea deșeurilor pe traseu atrage pe lângă „bad karma” și descalificarea.
- Nu-ți lăsa bicicleta în drum pentru ca unii concurenti vor sa continue fără să se oprească.
Mai jos gasiti cateva sfaturii din partea echipei noastre NoMad Merida CST.
Filmarile sunt mai vechi, dar sfaturile sunt de actualitate 🙂 .