Home / Stiri / Medalia Transilvania Bike Trails Race inspirată după arhaicul semn al vecinătăților sașilor

Medalia Transilvania Bike Trails Race inspirată după arhaicul semn al vecinătăților sașilor

La fiecare ediție încercăm să facem medaliile, tricourile, trofeele inspirate din istoria si traditia locala si sa aducem din adancul obiceiurilor uitate, elemente demne de stiut de catre participantii TBT Race.

Anul acesta medalia este un tribut adus modului de comunicare a principalei forme de organizare a sașilor. Aceasta forma de organizare era vecinatatea, o comunitate ai carei membri isi administrau activitatile impreuna, isi construiau casele-cetate impreuna, îi judecau pe cei care au gresit, ii impacau pe cei certati, aveau grija de copiii ramasi orfani, de vaduve, de sistematizarea si organizarea satului asa incat sa arate asa de impunator, frumos si organizat asa cum il puteti intrezari astazi sau în weekendul TBT Race.
Forma asta de organizare a ajutat sa infloreasca comunitatea sasilor cateva sute de ani (aproape 800).
Aceasta forma de comunicare a vecinatatii era insemnul (zichen). Un fel de WhatsApp de astazi. Un miniblazon de lemn care pleca de la tatal vecinatatii din mana in mana si trecea pe la fiecare membru pana afla toata comunitatea si apoi se intorcea la conducator si era depus inapoi in lada vecinatatii impreuna cu celelalte obiecte (obiecte, carti, bani, documente comune).

In cinstea acestui obicei arhaic de comunicare, medalia 2021 va fi o interpretare a insemnului vecinatatii. Chiar a unui insemn real peste care a trecut timpul si care a fost gasit  in Crit si publicat in cartea Ruxandrei Hurezean – Vecinatati la sasii din Crit – Randuieli scrise de la 1615 la 1991. Pentru cei pasionati, cartea aceasta impreuna cu altele despre viata sasilor, o sa facem tot posibului sa o puteti gasi si la magazinul si centrul de informare de la baza turnului din Saschiz.

In creatia insemnului/medalie am adaugat si simbourile fiecarui sat TBT prin care treceti la concurs si elementele noastre caracteristice concursului.
Snurul plin de culoare e cultivat cu insemne florale locale gasite si interpretate de pe diferite obiecte, case, dar si reprezentand pajistile multiflorale pentru care e renuminta zona.

Sperăm să vă placă si să vă bucurați de acest amestec de trecut, cu modern, cu local, cu respect si apreciere pentru acest loc asa incat sa ajungem sa-l intelegem cat mai bine.

Medalia Transilvania Bike Trails Race inspirată după arhaicul semn al vecinătăților sașilor

Insemn vecinatate Crit

 

Avem si tricouri la TBT Race

 

Powered by Dragonballsuper Youtube Download animeshow